Skąd się bierze cena tortu?

Skąd się bierze cena tortu?



Z CZEGO SKŁADA SIĘ TORT 


Zacznijmy od początku i weźmy za przykład tort weselny na 100 osób. Zazwyczaj tort na taką ilość osób składa się z trzech pięter. Oznacza to wykonanie przez cukiernika trzech osobnych tortów. Potrójna praca doświadczonej osoby. 

ZA CO PŁACIMY? 

- produkty na biszkopty
- wysokiej jakości naturalne produkty na przełożenia (mascarpone, śmietanka 36%, białe czekolady z odpowiednią ilością tłuszczu, żelki ze 100% owoców, świeże owoce, dodatki typu chrupka, beza, które również muszą być odpowiednio przygotowane)
- masa maślana (masło minimum 82%, białe czekolady, śmietana- taką robimy my. Pamiętaj, że każda pracownia może mieć inny przepis, inne składniki) 

UKRYTE, NIEWIDOCZNIE KOSZTY...

No tak. O tym mało który zamawiający myśli- i to jest zrozumiałe. Jeśli nigdy nie przygotowywał sam tortu piętrowego to nie wie co jeszcze trzeba w niego wliczyć

WSPORNIKI 

Baaaardzo ważne. Służą do utrzymania tortu w pionie i  stabilizują go. Zamieszczamy je w piętrach po to, aby cieżar produktów spoczywał na nich, a nie na biszkopcie

PRZEKŁADKI 

Te wysokiej jakości są bardzo sztywne, tłuszczoodporne i odporne na zamoczenia

PODKŁAD GŁÓWNY 

W internecie znajdziemy ich mnóstwo. Warto zaznaczyć, że trzeba zwracac uwagę na podkłady odpowiedniej grubości oraz wielkości - ok 40 cm. Białe podkłady są droższe od srebrnych czy złotych i różnią się również jakością- niektóre nie są tłuszczoodporne i pozostają na nich ślaby z wytartej masy maślanej- wizualnie wygląda to po prostu źle. Oczywiście te drugie, przez wyższą jakość, są znacznie droższe. Których używamy? :) Stawiamy na jakość!

Pod duży tort piętrowy, który jest ciężki ze względu na naturalne składniki, dajemy 2-3 takie podkłady, które musimy wliczyć w koszt, ponieważ przeważnie są wyrzucane przez obsługę sali. Oczywiście mowa o tych, na których tort nie znajduje się bezpośrednio- ten z tortu jest jednorazowy


WYBIELACZ

Na ogół prosicie o biały tort. No właśnie- a czy masło jest białe? Niestety nie. Więc do zrobienia białego tortu potrzebujemy dużej ilości wybielacza!

DODATKI

To te nasze perełki, które uwielbiamy! A chodzi o świeże makaroniki, złoto jadalne 24K,  nietuzinkowe posypki firmy Słodki Bufet, czy barwniki firmy Colour Mill, która posiada w swoim asortymencie przepiękne, wyjątkowe, pastelowe kolory. Tak. To wszystko robi robotę naszych tortów i nie zamierzamy opuszczać poprzeczki:) 

WISIENKA NA TORCIE...

Na koniec najważniejsze- DOŚWIADCZENIE

Autorskie przepisy, które wymagały początkowo masy godzin pracy, dobrze złożony tort, idealny drip cake, praca z papierem jadalnym...
Ale czy tylko za to płacimy?
Zdecydowanie nie!
Płacimy też (a może przede wszystkim) za zdolności artystyczne osoby wykonującej dany tort z dekoracją. Odpowiednio dobrana paleta barw, nietuzinkowe kwiaty, tworzenie perfekcyjnego ombre. Według nas takich umiejętności nie da się nabyć z czasem i to jest cudowne!


KOSZT 

15-20 zł / os. 
Koszt zależy od dekoracji i dotyczy tortu weselnego

Topper na tort jest dodatkowo płatny. Może być np. drewniany lub ze złotego lustra. Koszt toppera to na ogół 30-100 zł z przesyłką

Nie przegap naszych pozostałych wpisów!
Torty dla dzieci
Tajemnica słodkiego stołu






Instagram

www.instagram.com/flowersweetart